Find vej: Forside » Artikler » MT Højgaard og Aarhus Kommune fortsætter dialogen om uddannelsen af lærlinge

MT Højgaard og Aarhus Kommune fortsætter dialogen om uddannelsen af lærlinge

Lagt på el-installationen.dk den 22-12-2011 af Thomas

MT Højgaards divisionsdirektør i Midt & Østjylland bliver Dansk Industris repræsentant i kommunens indsatsgruppe for vækst og jobskabelse for unge. Dermed fortsætter dialogen om at skabe de bedste forudsætninger for kommende lærlinge i Aarhus Kommune.

Der blev ryddet misforståelser af vejen og drøftet lærlingeuddannelser, da socialrådmand Hans Halvorsen (S) og beskæftigelseschef Vibeke Jensen i Aarhus Kommune for nylig takkede ja til en kop kaffe med dialog hos MT Højgaard på Lystrupvej i Risskov.

MT Højgaards divisionsdirektør John Funch havde inviteret de to kommunale topchefer, fordi bygge- og anlægsvirksomheden i en artikel i JP Aarhus i slutningen af september blev bebrejdet, at virksomheden på lærlingeområdet ikke lever op til kommunens forventninger om antallet af lærlinge.

DIs nye repræsentant

Divisionsdirektør John Funch dokumenterede på mødet, at næsten ti pct. af de timelønnede hos MT Højgaard i Midt & Østjylland er lærlinge eller unge i praktik inden for fagområderne beton-, murer-, tømrer- og elektrikerfaget samt ingeniørstuderende eller konstruktører i praktik.

- Vi fik os en god snak om både det offentliges og de private virksomheders ansvar for, at de unge får en uddannelse. Jeg fortalte om, hvor mange lærlinge vi faktisk har, og understregede at MT Højgaard altid har levet op til sit sociale ansvar som en stor og vigtig aktør i landsdelen. Derfor har jeg også indvilget i at blive DIs nye medlem af kommunens indsatsgruppe vedrørende vækst og jobskabelse, siger divisionsdirektør John Funch.

Han understreger, at MT Højgaard kun er interesseret i at øge antallet af uddannede og kvaliteten af uddannelserne, for det er uddannede unge, som såvel samfundet som MT Højgaard har brug for i fremtiden.

Nuanceret syn på virksomheden

Rådmand Hans Halvorsen siger efter mødet, at han og beskæftigelseschefen har været meget glade for mødet, og at det har medført et andet og mere nuanceret syn på MT Højgaard.

- Selv om MT Højgaard har en stor omsætning, er det kun en mindre del, der er egenproduktion og dermed grundlag for ansættelsen af lærlinge. Vi har fået et bedre indblik i de udfordringer, som en stor entreprenørvirksomhed har med hensyn til at kunne tilbyde og fastholde unge under uddannelse. Og så er vi meget glade for, at John Funch har sagt ja til at blive DIs nye repræsentant i vores Task Force, siger Hans Halvorsen.

Fleksibilitet og sociale klausuler

På mødet drøftede de også kommunens sociale klausuler om lærlingeansættelser i forbindelse med offentlige byggeopgaver, hvor John Funch understregede, at det er vigtigere med en langsigtet planlægning af lærlingeuddannelserne end at forpligte sig til at tage lærlinge ind i forbindelse med konkrete byggeopgaver.

- Det tager jo tre-fire år med sådan en uddannelse, og derfor kan vi ikke håndtere kravet om lærlingeansættelser til korterevarende opgaver, siger John Funch.

Hans Halvorsen vil meget gerne fortsætte den diskussion med divisionsdirektøren i kommunens Task Force. Selv om socialrådmanden mener, de sociale klausuler er kommet for at blive, så er han med på at gøre ordningen mere fleksibel.

- Måden at implementere de sociale klausuler på er til diskussion. Vi har en fælles interesse i, at ordningen bliver fleksibel, så den er til at leve med for alle, siger Hans Halvorsen.

Mødedeltagerne drøftede desuden muligheden for at markedsføre og brande fx struktøruddannelsen inden for jord og beton, fordi det i dag er svært at få nye lærlinge til området. Desuden vil MT Højgaard fremsende dets egen og nye drejebog for lærlingeansættelser til kommunen, når drejebogen ligger klar.