Find vej: Forside » Artikler » Byggeriets mundvige peger opad

Byggeriets mundvige peger opad

Lagt på el-installationen.dk den 29-01-2016 af Thomas


Konjunkturbarometret for bygge- og anlægsbranchen er på et år krøbet opad fra et nettotal på -18 i januar 2015 til -6 i januar i år. 2016 kan blive året, hvor byggebranchens fremtidsforventninger for første gang i 9 år kommer op i det positive territorium- Selvom kalenderen siger vinter, peger mundvigene i byggeriet opad, og der er fremgang i forventningerne til både beskæftigelse og ordrebeholdning, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Danmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for byggeri og anlæg har været stigende gennem det meste af 2015, og er i januar 2016 opgjort til et nettotal på -6.

- Denne måneds temperaturmåling blandt byggeriets virksomheder er indsamlet i slutningen af 2015, hvor vinteren stadig var mild, og hvor mange forbrugere brugte den sidste chance for at benytte det gamle håndværkerfradrag, som kunne bruges til fx køkkener, badeværelser og indvendig maling. Det smittede positivt af på branchens humør, siger Bo Sandberg.

- Det er lidt mere usikkert, hvor kraftig effekten af den nye målrettede energirenoveringsordning bliver, men det ændrer ikke på den overordnede opadgående tendens i byggebranchens aktivitet i takt med bedringen på boligmarkedet og arbejdsmarkedet, siger han.

Danmarks Statistik spørger også til, hvilke produktionsbegrænsninger byggeriets virksomheder oplever, og her er mangel på arbejdskraft en problemstilling, som gradvis er begyndt at fylde mere i landskabet.

- Virksomheder svarende til 15 % af beskæftigelsen oplever arbejdskraftmangel. Det drejer sig primært om specialiserede jobfunktioner som ingeniører og projektledere, men efterhånden også elektrikere. Blandt byggeriets timelønnede er udfordringen med flaskehalse fortsat til at overskue og håndtere, siger Bo Sandberg, der dog tilføjer:

- Situationen med en mere generel mangel på faglært arbejdskraft ligger maksimalt to år ud i fremtiden, hvis ikke der udvises rettidig omhu. Det kræver først og fremmest et yderligere løft af erhvervsuddannelserne. Derudover skal mobiliteten på arbejdsmarkedet fastholdes, EU´s indre marked må ikke rammes af for mange fysiske og mentale grænsebomme, og endelig skal arbejdsmarkeds- og skattereformerne i 2016 bidrage til større arbejdsudbud, siger Bo Sandberg.