Find vej: Forside » Artikler » Mestre i arbejdsmiljø

Mestre i arbejdsmiljø

Lagt på el-installationen.dk den 13-01-2015 af Thomas

19 unge lærlinge vandt lørdag Arbejdsmiljøprisen i hvert sit fag ved DM i Skills. De havde bedst styr på sikkerhedsrutinerne, som er uhyre vigtige at lære lige fra begyndelsen af uddannelsen, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Handsker og sikkerhedsbriller på, hvor det er nødvendigt, og linen spændt til kroppen, hvis man er i højderne. Når de unge lærlinge skal undgå små og store ulykker på arbejdspladsen, er det vigtigt, at de fra begyndelsen får sikkerheden helt ind på rygraden.

De sikkerhedsrutiner havde 19 unge lærlinge i hvert sit fag bedst styr på under DM i Skills, som er erhvervsuddannelsernes Danmarksmesterskab. De vandt derfor Arbejdsmiljøprisen i lørdags i Bella Centret i København.

- Det er meget nemmere at lære de rigtige vaner fra dag ét, i stedet for at skulle aflære forkerte rutiner senere hen. Og prisen er med til at skabe den nødvendige opmærksomhed hos de unge, på erhvervsskolerne og hos virksomhederne, så vi i sidste ende får nedbragt antallet af arbejdsskader, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri og formand for Branchearbejdsmiljørådet, som står bag prisen, der blev uddelt for ottende gang.

Sebastian Skjødt, der er tagdækkerlærling i HN Tagentreprise A/S i Helsingør, vandt prisen som den bedste i sit fag. Han er ikke i tvivl om, hvem han kan takke for at have fået sikkerhedsrutinerne ind under huden.

- Det er mester, der skal have ros for det. Han har brugt meget tid på at fortælle mig, at det er vigtigt at have sikkerhedslinen på og få ryddet op på stilladset. Det kan være livsfarligt, hvis der ligger noget der, som jeg snubler over, siger Sebastian Skjødt.

Peter Vesterheden, der er direktør i Arbejdstilsynet, overrakte priserne i lørdags og fortalte samtidig, at de unge er mere udsatte end deres ældre kolleger.

- Risikoen for at komme til skade er halvanden gang så stor hos dem, der lige er kommet ud på byggepladserne end hos deres ældre kolleger. De unge ved godt, at de ikke kan gå på vandet, men de skal være opmærksomme, når de går på taget. Derfor skal der være mere fokus på, at man gerne må blande sig i hinandens arbejdsrutiner, så sikkerheden bliver et fælles ansvar.

At et sikkert arbejdsmiljø stemmer fint overens med et glimrende stykke udført arbejde, er Sebastian Skjødt et godt eksempel på. Han løb nemlig senere på dagen også med titlen som Danmarks bedste tagdækkerlærling.

De 19 vindere af Arbejdsmiljøprisen er:

Anlægsstruktør Kristoffer H. Andersen - Millinge Maskinstation A/S - AMU Fyn
Brolægger, makkerparret Niklas Eghøj Madsen - Brolæggeriet og Andreas Gram-Hanssen - PP Brolægning - begge fra Københavns Tekniske Skole
Bygningssnedker Nicolai Nordberg Rahardarian - Krone Vinduer - EUC Nord
Bygningsstruktør Johannes Maimann Olsen - NCC Construktion A/S - EUC Sjælland
Elektriker Rasmus Sørensen - PH-EL ApS – TEC
Flisemurer Mathias Peter Sejling - BTN Byg ApS - EUC Nordsjælland
Glarmester Bjørn Johannes Fhager - Zederkop A/S - EUC Nordvestsjælland
Gulvlægger Adrian Madsen - H. Olesen, Bredal Møbler A/S – Mercantec
Isolatør Allan David Pedersen - Svale Isolerings Entreprise - EUC Nordvestsjælland
Maler Tanja Christensen - Fjenneslev Farvehandel og Marlerfirma – Selandia
Maskinsnedker Sheena Zaedow Larsen - Bygholm Maskinsnedkeri - Herningsholm Erhvervsskole
Murer Daniel Pedersen - Murermester Christian Nielsen – Selandia
Møbelpolstrer Rikke Pedersen - Krumnålen - Skive Tekniske Skole
Møbelsnedker Frederik Vangsgaard - Malte Gormsen - Københavns Tekniske Skole
Tagdækker Sebastian Skjødt - HN Tagentreprise ApS - EUC Nordvestsjælland
Tækkemand Jacob Ranch Enemark - Tækker Toft ApS - Den Jydske Haandværkerskole
Tømrer Daniel Kirk Hansen - Carsten Fisker Nørhår Tømrer og Snedker - EUC Nordvest
VVS- og energispecialist Daniel Krabsen - B. Lyhne VVS A/S - Roskilde Tekniske Sk