Find vej: Forside » Artikler » Fiber i luften giver sikker og hurtig forbindelse på lange afstande

Fiber i luften giver sikker og hurtig forbindelse på lange afstande

Lagt på el-installationen.dk den 27-09-2014 af Thomas

Laursens Realskole i Århus er placeret på to lokationer adskilt af en vej, som gør installering af Internetforbindelse både besværlig og dyr. Men et nyt produkt baseret på laserstråler, sikrer nu trådløst fiberbredbånd på hele skolen. Sikkert og til den rigtige pris. Laursens Realskole er en privatskole beliggende i det centrale Århus, med næsten 500 elever. Skolen har eksisteret i 125 år og er gennem årene vokset, så skolen i dag er placeret på to lokationer beliggende på hver side af Nørrebrogade. På den ene side ligger ”X-house”, hvor skolens seks 10. klasser er samlet. Og det var i denne del af skolen, der skulle vise sig at være udfordringer med at få det, som vi i dag betragter som noget helt enkelt, nemlig en stabil og hurtig Internetforbindelse.

På daværende tidspunkt var proceduren for lærerne i 10. klasses afdelingen, at de måtte overføre al data via USB-stick, fordi der ikke fandtes et lokalt netværk med den nødvendige hastighed til fildeling.

”Det var en meget frustrerende arbejdssituation for lærerne”, fortæller Torben Jensen som er IT-administrator på Laursens Realskole. ”Havde man glemt at overføre bare et enkelt dokument til sit USB-stick, var det tilbage og forfra igen. Det gav dels en masse frustrationer, dels en masse spildtid og ikke mindst en mindre effektiv undervisning, fordi læreren var begrænset i sin udfoldelse på f.eks. Internettet, som ellers benyttes meget i undervisningen i dag.”

Skolen er ellers moderne nok. Undervisningslokalerne er udstyret med SMART Boards™ og andet teknik, som har til formål at lette og modernisere undervisningen. Men ingen af delene fungerer optimalt uden en moderne forbindelse og skolen fik derfor ikke det fulde udbytte af sine investeringer.

Men hvorfor var det så svært at få skolens Internet til at fungere optimalt på begge lokationer Torben Jensen undersøgte mulighederne for at kunne tilgå det samme Internet og dermed de samme fællesdrev fra de to lokationer, men de traditionelle løsninger var enten for dyre eller for dårlige – eller begge dele.

”De løsninger vi kunne finde, kostede op mod kr. 300.000 at installere og havde ydermere en høj månedlig afgift på helt op til kr. 13.000,-. Løsningsforslag var der nok af, men de var meget dyre og ingen af dem løste helt opgaven om stabilitet og hastighed alligevel”, fortæller Torben Jensen. Han kom ved lidt af en tilfældighed til at nævne problemstillingen for en helt anden samarbejdspartner, som nævnte firmaet Black Box, som mulig leverandør af den rigtige løsning.

Problem løst – nemt og billigt
”Jeg kendte ikke Black Box i forvejen, men det var tydeligt, at de havde en helt anden og mere utraditionel tilgang til vores udfordring.,” siger Torben Jensen. Han blev præsenteret for produktet LaserLink, som Black Box kunne vise en installation af hos en anden kunde.

LaserLink er en laserenhed, som med to laserhoveder på to givne lokationer, sørger for fibernet – ikke i jorden, men i luften. Løsningen er ekstremt stabil og kan arbejde på meget lange afstande. LaserLink kan installeres hurtigt og uden de store omkostninger. Og samtidig undgår man enhver form for gravearbejde og kabler.

Sikker drift i dagligdagen
Torben Jensen blev først mødt med lidt skepsis, da han præsenterede LaserLink løsningen for resten af organisationen på Laursens Realskole.

”Jeg tror mange syntes, at det virkede en smule science fiction-agtigt sådan at installere laser og ingen af os havde hørt om en sådan løsning før. Men LaserLink løsningen fra Black Box fungerer helt upåklageligt og især lærerne i 10. klasses afdelingen er meget begejstrede for den nye løsning”, fortæller Torben Jensen, som i dag er en glad IT-administrator.

”Der er ingen vedligehold på LaserLinken og vi har en stabil Internethastighed på 1000 Mbps, som sikrer nem adgang til arkivering og deling af filer – uanset hvor på skolen man befinder sig.

LaserLink løsningen endte med at koste ca. kr. 50.000,- og skolens egne elektrikere kunne stå for en stor del af den aktuelle installation.